Att inleda ett mentorskap för framgång

flamingos 917x1024 - Att inleda ett mentorskap för framgång

Ett lyckat mentorskap vilar på en förtroendefull relation. Men hur skapar man det? Är det inte personkemin som avgör? Och hur kommer man igång?

Vi har hjälpt över 1200 mentorpar till ett lyckat samarbete. Därför tänkte vi på Take A Change dela med oss av några tips som alla mentorer och adepter i uppstart kan ta till sig.

5 tips till mentorer och adepter:

  1. Börja med att lära känna varandra. Vänta med att lösa problem och ha insiktshöjande samtal. Var istället nyfikna på varandra, era livshistorier och lägg på så sätt grunden för en relation.
  2. Uttryck era förväntningar. Reflektera först själv och berätta sedan för varandra om era förväntningar – på varandra, på ert samarbete, på ombokningar av möten, på konfidentialitet etc.
  3. Våga vara sårbara. Desto mer öppna ni vågar vara med varandra, ju mer kommer ni kunna prata om. Som adept – våga dela det som du tycker är svårt eller utmanande. Som mentor – berätta inte bara om dina framgångar. Dela också erfarenheterna från när du kört i diket och vad du lärde dig av det.
  4. Var nyfiken och ta in perspektiv. Att ni har olika bakgrund och är olika är något bra. Både som adept och mentor kan du lära av den andres perspektiv. Personkemi handlar mest om nyfikenhet skulle jag våga påstå, alla är vi intressanta om vi ger oss möjlighet att se det.
  5. Rollerna. Prata om och var överens om att det är adepten som har huvudrollen i samarbetet. Med andra ord är det adepten som sätter agendan för ert samarbete och fattar sina egna beslut. Detta alldeles oavsett vad mentorn gett för råd. Mentorn är en guide och vägledare som stöttar på vägen.

En bra grund för att sätta mål

När ni ägnat tid åt dessa fem punkter så har ni lagt en god grund för en förtroendefull relation. Då kan ni med fördel sätta mål för mentorskapet och forma ett samarbetskontrakt.

Mer råd?

Lycka till i era mentorskap och hör av er till Take A Change om ni vill ha råd om mentorskap, är nyfikna på vår handbok i ämnet eller vill få hjälp med att genomföra ett helt mentorprogram

//Frank Ekelund, Take A Change

Copyright - Take a Change