Från boomerang till delegering

 

 

A6E710DA 3A85 40F7 8832 B1E158F64522 - Från boomerang till delegering

 

 

 

 

 

 

Många av de chefer som jag träffar berättar om att uppgifter som delegeras är som boomeranger. Medarbetare kommer tillbaka till chefen med uppgiften som delegerats. Inte sällan berättar dessa chefer att de själva till sist löser problemet/uppgiften åt medarbetaren, för att hen inte själv ser eller vet hur problemet ska lösas. Kan du känna igen dig?

Så hur kan delegeringen frigöra tid?

De chefer som hamnar i boomerang-fällan berättar ofta att de tycker att det går snabbare att göra jobbet själva än att lära upp medarbetaren. ”Det som tar trettio minuter för mig, tar hela dagen för medarbetaren”.

Att det går snabbare är förstås något positivt för de flesta av oss. Chansen är stor att du som chef gör jobbet istället för att delegera. Värre är att du dessutom ökar sannolikheten att hjälpa till även nästa gång en liknande situation uppstår. Det gör att du och dina medarbetare över tid kommer utveckla en vana.

Nyckel ligger förstås i att agera på ett annat sätt. Gör du som du alltid har gjort kommer du också nå samma resultat som du alltid har nått.

Börja med att reflektera för att få insikt. Förstå hur ditt beteende fungerar. Därefter kan du pröva ett nytt beteende i boomerang-situationer. Ofta handlar det om att backa och ställa fler frågor och inte ge råd/lösning. Och framför allt – inte börja göra uppgiften själv. Jag tror också det är viktigt att se delegering som en långsiktig lösning. Att stå ut med att delegering både tar mer tid inledningsvis och att resultaten inte alltid blir så bra som du önskar.

Som chef är en av de verkliga nycklarna till framgång att få andra att göra jobbet. Det görs bäst genom att utveckla och motivera medarbetare att klara av arbetsuppgifterna självständigt och med fint resultat. Att ge sina medarbetare tid att lära och utvecklas med uppgifterna kommer du vinna på i längden.

Om du vill ha hjälp att utveckla nya framgångsbeteenden i ditt ledarskap är du varmt välkommen att kontakta oss på Take A Change. Vi har erfarenheten och vet vad som gör skillnad!

Lycka till där ute!

//Gabrielle Locquegnies, Take A Change