Ger du dina barn belöningar – tänk efter!

money 452624 960 720 300x225 - Ger du dina barn belöningar – tänk efter!

När jag var liten fick jag fem kronor för varje bra betyg eller provresultat och 10 kronor för bästa betyg eller alla rätt på ett prov.

För mig funkade ”betygspengarna” till viss del men det var avstämningen en gång i månaden och erkännandet än själva pengen som var viktigast för mig. För min bror vill jag påstå att de fick motsatt effekt. Det var ingen ide att anstränga sig när man ändå inte fick några pengar.

Det finns åtskillig forskning som länge har påvisat att monetära belöningar för utfört arbete, vare sig privat i familjen eller på arbetet, fungerar väldigt kortsiktigt och kan i många fall vara skadligt för det övergripande resultatet.

Massor med experiment både i skolor och på arbetsplatser har påvisat att med belöningar minskar eller förstörs den inre motivationen att utföra en uppgift. Denna vetskap har funnits sedan 70-talet men det är få företag och skolor som utnyttjar dessa vetenskapliga bevis – de fortsätter i samma gamla vanliga spår.

Visst finns det tillfällen då piskor och belöningar fungerar. Som tex Daniel Pink skriver om i sin bok Drivkraft (Bookhouse edition 2010) ”De kan vara effektiva vid regelstyrda rutinuppgifter – eftersom det då inte finns särskilt mycket inre motivation att undergräva och inte särskilt mycket kreativitet att krossa”. Han beskriver, för att få människor att växa måste vi väcka den inre motivationen genom att uppmuntra:

  • Självstyrning – längtan efter att styra våra liv
  • Mästerskap – Strävan efter att bli bättre och bättre på något meningsfullt
  • Mening – viljan att göra det vi gör för att tjäna något som är större än oss själva.

Många företag har redan förstått och kreativiteten flödar i företag som tex Google men även i hela branscher som tex dataspelsbranschen där dagar som ”Hackdays” är vanliga på återkommande basis. Jag har personligen varit med när avgörande funktioner eller fantastiska nya idéer har kommit fram under sådana Hack-dagar när medarbetare får göra ”vad de vill” på jobbet.

Jag är övertygad om att det går att förändra det ålderdomliga sätt många företag använder för att motivera och belöna sin personal och hoppas fler nyttjar den kompetens och forskning som finns så att fler får möjlighet att växa!

Jag är väldigt nyfiken på hur jag själv hade utvecklats annorlunda om jag hade blivit coachad istället för monetära belöningar såväl hemma som i arbetslivet.

Ge dina barn en rimlig veckopeng, men tänk efter noga hur du belönar.

Johan Strömberg, Take A Change

Copyright - Take a Change