Nedkopplad och avkopplad

phone - Nedkopplad och avkopplad

På väg till jobbet härom dagen höll jag på att cykla på en kille. Han gick rakt ut i gatan, det var inget övergångsställe där, och han överrumplade mig. Jag tvärnitade och undvek krocken. Killen tog ingen notis om mig. Lurarna satt i och ögonen var helt fokuserade på mobilen som han höll i lagom ögonhöjd. En telefon-zombie hade kommit i min väg.

Det påminde mig om hur jag själv använde mobilen för cirka ett och ett halvt år sedan. Jag ägnade mina appar mer och mer av min uppmärksamhet. Ett drag med tummen för att se om något hade hänt.

Jag kom till en punkt där jag ville ändra mitt beteende och använda telefonen mindre. Så efter några mer tafatta försök att minska min telefontid, bestämde jag mig för att göra ett rätt så radikalt experiment för att se om jag kunde ändra mitt eget beteende.

På nyårsafton för ett och ett halvt år sedan raderade jag alla mina favoritappar. Jag tänkte att det skulle vara svårt annars – ungefär som att säga åt en rökare att sluta röka men samtidigt begära att hen alltid skulle ha ett paket cigaretter med sig.

Nu kan säkert en del läsare fundera över lämpligheten med att välja just nyårsafton :),  men jag hade bestämt det en tid innan och satt upp nyåret som en ”brytpunkt”. Så det var inget förhastat champagnedränkt beslut.

Den första tiden med en nedgraderad telefon var ovan. Min telefon var funktionsmässigt mer lik en gammal Nokia-lur från 2002 än den smarta telefon jag hade i handen.  I början fanns en impuls i mig att kolla mobilen, det liksom ryckte både i fingrarna och hjärnan. Så jag tog upp telefonen och kollade på… ingenting.

Nu har jag varit utan mina tidigare favoritappar en längre tid. Visst har jag missat en hel del sånt som jag skulle uppskattat att ta del av, men jag är mest glad över mitt beslut. Jag har fått tid till annat och andra, och inte minst mer tid att inte göra någonting alls, bara ta det lugnt. Och ok, visst har jag fuskat lite, installerat några appar som jag hade svårt att vara utan. Men de appar som tog mest av min tid har jag hållit mig borta från.

Många av de chefer jag möter vill utveckla och ändra beteenden, både hos sig själva och sina medarbetare. Men att ändra ett beteenden kan vara utmanande och kräva engagemang, det kan kräva att vi både slutar med något och börjar med något nytt. Vad skulle du vilja utveckla i ditt liv eller ledarskap för att öka ditt välmående?

 

Sköt om dig i sommar!

//Frank, Take A Change

Copyright - Take a Change