Vilken framtid hittar du under granen?

christmas ornament 1024x768 - Vilken framtid hittar du under granen?

I år önskar jag mig att hitta en kristallkula under granen. Tanken på att kunna blicka framåt och förstå hur morgondagen, eller det ”nya normala”, kommer att se ut, gäckar mig. När julen nu stundar och det är tid att börja sammanfatta året, vill jag alltså helst av allt blicka framåt och förstå.

I takt med tidens rekommendationer kommer jag fira jul på ett annorlunda sätt i år, bara med fru och barn och utan annan släkt. Abstinensen efter att få träffa och krama om andra nära och kära, får lösas med en tidsenlig Zoom-fika med break-out rooms. Det stillar inte min längtan, men vad gör man? Jag försöker vara tacksam över det årets julhelg ändå bjuder mig på; att ha ett så nära sammanhang som en familj att julemysa ihop med gör mig både ödmjuk och skänker mig stor glädje. 

Kan det vara så att 2020 blev det året när vi verkligen förstod hur viktiga våra sociala relationer är för oss? I våra relationer kan vi spegla och förstå oss själva, känna samhörighet, glädje och omtanke. Få vara någon tillsammans med andra. Under hösten har jag märkt hur det också kan slita på våra kunders team och arbetsgrupper att inte kunna ses och kommunicera såsom vi är skapta för att göra för att bygga och upprätthålla våra relationer. Videomöten i all ära, men det är mycket kommunikation som går förlorad när man ser en bild av en person jämfört med att träffas på riktigt. 

Ledarskap är också ett tema för 2020 och kommer vara minst lika viktigt under resten av 2020-talet. Ledare har under året fått pröva sin förmåga att våga fatta snabba, ibland drastiska beslut och vara tydliga och direkta. Det behövs i tider av kris. Nästa år tror jag att ledare kommer behöva vara ännu mer lyhörda och leda sina organisationer och länder att anpassa sig till morgondagen. Gamla affärsmodeller kommer sluta fungera. Nya behov har uppstått, medan andra behov blir obsoleta. Hur ser framtidens kontor ut? Behövs fysiska butiker? Kommer vi börja resa igen på samma sätt som tidigare? Behöver vi bo i stan när vi kan jobba från var som helst? 

Naturen och uteliv har varit en livlina för mig i år, där har jag funnit kraft och lugn. Jag tänker på naturen som en virusfri oas, en slags uråldrig fristad. I naturen har vi kunnat umgås tryggt – promenaden har ersatt inomhusumgänge. Det är kanske inte så konstigt att just stormköket blev årets julklapp. Kanske lär oss 2020 också att ännu mer uppskatta vår storslagna natur i Sverige. Vi behöver inte åka till regnskogen, paradisstränder eller Kilimanjaro, när vi har svampskog, skärgård, vandringsleder och fjäll runt knuten. Eller hur tänker du?

När klapparna väl delas ut i år har jag inga förväntningar om att få ett klotformat paket med profetiskt innehåll. För trots allt, det skulle vara rätt tråkigt att veta allt som morgondagen.

Men jag ska försöka påminna mig själv om allt det fina jag lärt mig av 2020 och värna det framöver. Och behålla min nyfikenhet på framtiden. Att få upptäcka framtiden, söka förstå den, påverka den och utvecklas med den tillsammans med andra ger mig motivation, mening och glädje.

Med tillönskan om en God Jul och ett Gott Nytt År till alla våra kunder, samarbetspartners, vänner, leverantörer och följare! 

Frank Ekelund

Partner, Take A Change

Copyright - Take a Change